Wat te doen op Texel

OP STAP MET DE TESSELSE OESTERMAN

Oesters liggen op het Texelse Wad voor het oprapen, maar u moet wel weten waar u moet zoeken. De Tesselse Oesterman Martin neemt u mee naar de beste oesterplekken langs de Waddenkant. Tijdens deze excursie vertelt hij u alles over de oester en zijn leefomgeving. Uiteraard worden de gevonden oesters ook geproefd. Wilt u leren hoe u een oester opent? Martin legt het u graag uit. Samen met een glaasje bubbels wordt het een waar feestje op het wad.

Wat Oestertocht 
Waar Bij het Dijklichaam bij De Cocksdorp 
Tijdsduur 1,5 uur 
Kosten Volwassenen € 19,50 p.p. Kinderen t/m 14 jaar € 14,50 p.p.
Aantal deelnemers minimaal 10 personen

Meer informatie

TEXELSE BIERBROUWERIJ

Kom kijken hoe we ons bier brouwen en ontdek wat de speciaalbieren van Texels zo bijzonder maakt. Aan het begin van uw rondleiding door onze brouwerij krijgt u eerst een film te zien over alle stappen die bij bier brouwen komen kijken. Daarna gaan we met u naar de bottelarij, naar het brouwhuis waar onze roodglanzende koperen ketels staan, naar de vergistingsruimte en de lagerruimte waar ons bier rijpt en zijn smaak ontwikkelt.

We sluiten de rondleiding af in het proefokaal met een proefplankje met vier van onze bieren, een kop koffie of thee of een glas fris. Als souvenir van uw bezoek krijgt u een origineel bierglas van onze brouwer cadeau.

Ons proefokaal is in het seizoen van dinsdag tot en met zaterdag open, daarbuiten is het aantal dagen beperkter. Kijk voor de meest actuele openingstijden op de website www.texels.nl

DE BONTE BELEVENIS

Landgoed de Bonte Belevenis is prachtig gelegen aan de duinen bij het pittoreske dorpje Den Hoorn. In twee sfeervolle boerenschuren zijn verschillende ambachten gevestigd, zoals een kaarsenmakerij, zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, brouwerij en distilleerderij. De ambachtslieden zijn aan het werk en demonstreren hoe de verschillende producten worden gemaak, welke in onze eigen winkel te koop zijn. Met de Ambacht-Strippenkaart kan ook zelf actief worden deelgenomen

Buiten kan worden genoten van de boerderijdieren, speelweide, picknickweide, e.d. In onze gezellige theeschenkerij is het mogelijk om zelfgemaakte producten uit onze bakkerij te nuttigen en te genieten van het prachtige uitzicht.

Wij nodigen u uit voor een ontspannend, gezellig en educatief bezoek, leuk voor jong en oud, bij mooi en slecht weer.

ADRESGEGEVENS

Rommelpot 11
1797 RN DEN HOORN 

Website
http://www.landgoeddebontebelevenis.nl/

DE BONTE BELEVENIS

Aan de rand van de Hoge Berg, een prachtig mooi gebied van Texel, ligt de Schapenboerderij Texel.

Boer Hans Witte laat u zien hoe schapen geschoren worden en hij zal met zijn hond, een Australian Kelpie, laten zien dat hij zelf niet achter een groep schapen hoeft aan te rennen om ze op een bepaalde plek te krijgen.
Blijft bijzonder om te zien! Natuurlijk vertelt hij van alles over het leven op de boerderij.

Voorjaar: 17 februari t/m 8 juli; Zomer: 7 Juli t/m 26 augustus; Najaar: 27 augustus t/m

Wat je moet weten:

Waar: Pontweg 77, Den Burg

Schapenboerderij Texel is dagelijks geopend van 10.30 tot 15.30 uur. Honden zijn niet toegestaan. De entree bedraagt € 4,- voor kinderen (2-12 jr., tot 2 jaar gratis) en € 5,- voor volwassenen. Voor groepen kunnen wij op aanvraag een rondleiding verzorgen.

Te doen/zien:

Lammetjes knuffelen

25 verschillende schapenrassen te zien

Neem een kijkje in de stolp die dateert uit 1700.

Dagelijks worden er vele lammetjes geboren en met een beetje geluk kunt u dit ook aanschouwen.

Op de boerderij lopen ook kippen, konijnen, geiten, pony’s, kippen, kalfjes een ezeltje en poezen.

Koffiehoek met zicht op schuur, lammetjes, dwergkonijnen en kuikentjes.

TEXELSE IJSBOERDERIJ LABORA

Ambachtelijk gemaakt ijs op Texel? Jawel, zelfs op dit eiland …

Als enige ijssalon op Texel gebruiken wij bij Labora verse melk en room, afkomstig van onze eigen melkkoeien die lekker buiten in de wei grazen, als basis voor ons overheerlijk roomijs. De koeien lopen, als het weer het toelaat, minimaal 8 maanden per jaar buiten in de wei temidden van natuurgebied “De Roggesloot”. Hier vind u nog de rust en stilte die de Texelse noordkop zo uniek maakt. Wij doen daar nog een schepje bovenop door voor u het lekkerste ijs te maken. Wij werken alleen met natuurlijke ingrediënten en zoveel mogelijk met echt Texelse producten en dat proeft u!

 Geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur, 7 dagen per week!

Waar: Hollandseweg 2, 1795 LE De Cocksdorp

ZWEMBAD MOLENKOOG

Openlucht Zwembad Molenkoog is méér dan alleen zwemmen! Tijdens het zwemseizoen (van mei tot half september) bruist het grootste openluchtbad van Texel van de activiteiten.

Zwembad Molenkoog heeft:

  • een fantastisch verwarmd zwembad (temperatuur 24 graden)
  • een driebaans glijbaan
  • een airtrampoline
  • een tafeltennistafel
  • jeu de boules banen
  • een prachtige sport- en speelweide
  • deskundig badpersoneel om alles in goede banen te leiden
  • een gezellige koffiehoek met zonneterras!

Waar: Slingerweg 40 1791 AW DEN BURG

PARACHUTESPRINGEN

Het Texelse Paracentrum een zeer goede naam opgebouwd in de 35 jaar dat het gevestigd op Vliegveld Texel. U kunt hier dus met een gerust hart de First Jump Course boeken, waarbij u een grondopleiding van een dag krijgt en vervolgens uw eerste parachutesprong maakt.

Voor een tandemsprong hoeft u alleen goed op te letten tijdens de inleidende instructie van één van de instructeurs. Daarna kun u meteen in het vliegtuig stappen. U wordt veilig vastgekoppeld aan uw instructeur. Op een hoogte van 3 km schuift de deur open en samen met de jumpmaster valt u een geweldige belevenis tegemoet! 

KAAP SKIL

Een bezoek aan Museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel is een belevenis; er is van alles te doen. De tentoonstellingen gaan over scheepvaart, visserij, maritieme geschiedenis en opgedoken vondsten uit scheepswrakken. In het openluchtmuseum achter het entreegebouw beleef je Oudeschild zoals het vroeger was. 

Bij de maquette van de Reede van Texel waan je je op een groot zeilschip in 1650. Kijk door de verrekijkers naar de scheepjes en zie wat er aan boord gebeurt. Bekijk ook alle spullen die duikers op de zeebodem hebben gevonden. Van prachtig porselein tot gebruiksartikelen van de zeelui en scheepsonderdelen. Eeuwen geleden gezonken en nu te zien! 

Op dinsdag-, woensdag en donderdagmiddag worden er, van mei t/m oktober, ambachten gedemonstreerd op het buitenterrein. De visroker, touwslagers, nettenboeter, spinster, smid en scheepsmodelbouwer zijn er regelmatig aan het werk. Op woensdag draait de molen en wordt er graan gemalen. 

Waar: Heemskerckstraat 9 1792 AA OUDESCHILD

SCHIPBREUK- EN JUTTERSMUSEUM FLORA

Kom naar Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora en beleef de stoere wereld van het strandjutten, het loods-en reddingwezen en de visserij.
Bezoek het eerste, echte en grootste juttersmuseum ter wereld. Het hart van de expositie is een bonte verzameling voorwerpen die in de afgelopen 75 jaar zijn aangespoeld op het strand van Texel. Het grote aantal gekke, grappige , leuke en bijzondere attributen zal u verbazen.
De vele bijzondere voorwerpen op ons grote buitenterrein en binnenplaats zijn voor een deel opgevist door Texelse Noordzeevissers. Ankers, boeien, roeren; zelfs heuse vliegtuigmotoren!
Ook hebben wij een leuke speeltuin voor de kinderen: een speeltoren, schommels, stawip en een kabelbaan van 30 meter lang! Maar er is nóg meer te doen voor kinderen: een speurtocht door het museum, diverse spelletjes én je mag in een echte reddingscapsule.
En voor een kopje koffie of thee, jutterskoek, frisdrank, tosti, poffertjes of een ijsje kunt u in ons museumcafé of op het gezellige terras terecht. De jutters van Flora heten u van harte welkom!

Waar: Pontweg 141A 1796 MA DE KOOG